Over mij

Mijn fascinatie voor meubelvormgeving ontstond met de ontdekking van de ontwerpen van het Italiaanse collectief Memphis. Zoveel jaren later kijk ik er geheel anders tegen aan, maar vooral het verrassende, het speelse karakter en de bizarre combinatie van strakke vormen en bonte kleuren en motieven sprak me aan.
Ik ben in 1964 in Utrecht geboren en heb een opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. In 2001 ben ik afgestudeerd met ontwerpen voor een bibliotheek.
Daarop volgend heb ik een jaar bouwkunde gestudeerd aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Na mijn afstuderen heb ik jaren samengewerkt met een interieurarchitect waarbij veelal verbouwingen aan (luxe) woonhuizen tot de opdrachten behoorde. Inspirerend werk waarbij je direct met de opdrachtgevers persoonlijk overleg hebt.
Vanaf 2006 heb ik mijn eigen ontwerppraktijk.
Ontwerpen voor woonhuizen heb ik gemaakt in samenwerking met het Veerhuis Bouwsysteem. Het aantrekkelijk en betaalbaar maken van een eigen woning is een grote drijfveer. Waarom kunnen Belgen dat zoveel beter dan wij, heb ik me vaak afgevraagd. Historie en regelgeving zijn oorzaken voor het ontstaan van een andere mentaliteit omtrent wonen. Gaan mensen er echt voor, dan ontstaat er iets moois. Een ontwerp-methode werd gekoppeld aan het modulair bouwen met het innovatieve bouwsysteem. Hieruit zijn onder andere een vrijstaande villa in België en drijvende woning ontstaan.
Door de jaren heen blijkt meubelvormgeving mijn grote passie. Het blijven vragen naar de verhouding tussen vorm, materiaal en functie zorgt voor een oneindige zoektocht. Het ontwerpen is een relatie vinden tussen techniek, functionaliteit en intuïtie. Actuele onderwerpen als duurzaamheid en verantwoord materiaalgebruik spelen hierin een belangrijke rol.
Mijn ontwerpen wilen enerzijds minimalistisch zijn, anderzijds is er een duidelijke aanwezigheid van vorm en materiaal.

Materiaal: bamboe.

Bamboe wordt steeds populairder. Het is net zo sterk als hardhout en wordt in steeds meer producten toegepast.
Drie belangrijke argumenten voor mijn keuze voor dit bijzondere materiaal: de esthetische eigenschappen, de constructieve kwaliteit en de duurzame aspecten. De fijne oppervlaktestructuur maakt het mogelijk de meubelen mooie, strakke lijnen te geven. Met de natuurlijke kleuren, bamboe is er in eco-naturel tot chic zwart, is veel variatie mogelijk. Bamboe is geen hout maar een grassoort. De bamboesoort die gebruikt wordt voor het plaatmateriaal, panelen en balken is de Phyllostachys Pubescens. Deze kan 30 meter hoog worden.
Bamboe is het hardhout van de 21ste eeuw!
De eigenschappen van bamboe zijn hier nog relatief onbekend. Zo wordt het in Azie als draagconstructie ingezet voor het bouwen van steigers en huizen.
Het wordt toegepast binnen de vervaardiging van textiel, wapens en muziekinstrumenten.
Mijn vaste collectie bestaat in hoofdzaak uit eettafels en salontafels, kasten en verlichting.
Daarnaast ontwerp ik maatwerk voor particulieren en bedrijven naar eigen woonwensen. Afhankelijk van het ontwerp voer ik de ontwerpen in eigen atelier zelf uit of wordt het uitbesteed naar meubelmakers.