Bob Wielaard

meubelvormgeving - fotografie

Over bamboe

Eigenschappen: Wanneer je kijkt naar de eigenschappen en het prachtige uiterlijk van bamboe, dan kun je met recht zeggen dat dit materiaal het hardhout van de 21ste eeuw is. Bamboe is in feite geen hout, maar een grassoort. Door het sterke en fraaie uiterlijk is het zeer goed toepasbaar voor meubels. Het is harder en geeft minder krimp dan menig soort hardhout. Het heeft een bijzonder lagenstructuur en is verkrijgbaar in meerdere natuurlijk gevormde kleuren en persingen. Duurzaam, ecologisch verantwoord: Gaat lang mee en de stronk blijft behouden blijft bij het kappen. Hieruit groeit in vijf jaar weer een nieuw bamboe boom van 20 tot 30 meter hoogte. Hierdoor gaat het ontbossing tegen. Een geweldig alternatief voor hardhout.
Bamboe staat bekend als de grote CO2 fixator, gemiddeld wordt er door groei van bamboe 16 ton CO2 per jaar per hectare gefixeerd. Dit is 2.5 keer hoger dan de CO2 fixatie door een houtproductie bos. Daarnaast heeft bamboe -in tegenstelling tot de thans nog veelvuldig toegepaste hardhoutsoorten- een relatief korte groeiperiode. Van plant tot plaat. De bamboesoort die gebruikt wordt voor het plaatmateriaal, panelen en balken is de Phyllostachys Pubescens. Deze reuzenbamboe soort kan 30 meter hoog worden en groeit soms wel tientallen centimeters per dag. De stroken bamboe worden uit de stam gezaagd en kunnen op verschillende manieren worden behandeld. De naturel kleur wordt verkregen door de stroken langdurig te koken in water (dit is om schimmels en insecten te verdelgen). De caramel kleur wordt verkregen door de suiker die in de bamboe zit te oxyderen in een hogedruk tank. Door een combinatie van hitte en druk kan de kleur licht of donker worden. Door de stroken op verschillende manieren te verlijmen (horizontaal of verticaal) of te persen (geperst bamboe) ontstaan er verschillende patronen. Door middel van kleur, verlijming en productieproces zijn er vele typen plaatmateriaal en panelen mogelijk.
Al het gelamineerde bamboe is massief bamboe en waterbestendig (D3 op waterbasis), verlijmd met hoogwaardige Dynea lijm (E1-norm).

bron: Bambusa   www.bambusa.nl

Platen bamboe verticale verlijmd.

Platen bamboe density persing.

Kopse zijdes verticaal verlijmd.

Kopse zijdes density persing. (diverse diktes).

Interesse? Ben je ge´nteresseerd in een meubel van dit materiaal? Denk je erover het te willen toepassen in je interieur? Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor je bedrijf? Neem contact op, je kunt ook een monster bestellen: Bob Wielaard Ontwerp mail: bamboe(at)bobwielaard.nl

Naar boven